maanantai 21. lokakuuta 2013

Kalkkimaalit ja päivitetty ohje


Kalkkimaaleja on saapunut jälleen lisää Nougatille Bulevardille ja ne löytyvät myös nettikaupasta, klik. Olemme päivittäneet myös maalausohjeet ja ne tulevat tässä:

Maalijauhe tulee 1kg säkeissä. Jauhe sekoitetaan veteen. Säkissä on mukana yksi jauhepussi, jossa on samassa sekoitettuna sekä väri- että kalkkijauhe.

Maalaamiseen tarvitset:


- 5l ämpärin, mieluiten kannellisen; jos maalia jää yli, voit säilyttää sen kannellisessa astiassa noin vuoden ajan
- Vispilän

- 1,7 l vettä
- Hengityssuojaimen, koska hieno kalkkijauhe pöllyää aika lailla
- Leveä ja paksu ja mielellään laadukas suti, kalkkimaalia ei saa maalata telalla

- Seinän tai pinnan, joka on maalattu vesiohenteisella maalilla,  öljypohjaisella maalilla maalattu seinä/pinta ei sovi pohjaksi
Maalattavan pinnan tulee olla puhdas sekä kuiva. Lisäksi, muistathan tehdä tarvittavat esivalmistelut ennen maalaamista; lattian suojauksen ja maalarinteippien seinien kulmiin ja listoihin laiton.

Tarvitset sekoittamiseen 1,7l kylmää vettä, jonka joukkoon lisätään pussista kalkki+värijauhe ja sekoitetaan vispilällä. 
Pussista tulee valmista maalia 2l ja sillä saa maalattua keskimäärin 6m2 kahteen kertaan.

Pidäthän välissä pieniä taukoja ja annat seoksen seistä hetken ja sekoitat taas uudestaan tämä pari kertaa toistaen. Maalin sekoitukseen menee siis noin 15 minuuttia.

Maalin sekoitus vaihe on verrattavissa lettutaikinan tekoon eli erittäin helppoa. Aluksi saattaa tuntua, että jauhe ei sekoitu kunnolla, mutta maali sekoittuu kyllä, kunhan pidät taukoa ja annat maalin seistä väleissä. 

Itse maalaus suoritetaan sudilla. Kannattaa valita mahdollisimman laadukas suti, jotta jälki olisi mahdollisimman onnistunutta.


Muistathan käyttää maalia runsaasti eli vältä seinän hinkkaamista kuivalla sudilla ja maalaa pystysuuntaisin vedoin. Tummissa sävyissä sudin jälki tulee selkeämmin näkyviin maalin kuivattua eli eritoten silloin on tärkeää, että liike sudilla on samansuuntainen ja maalaminen suoritetaan ylhäältä alas.

Muistathan maalatessa, että oikea väri paljastuu vasta, kun seinä on täysin kuiva. Väriero on aika iso märästä kuivaksi eli ei kannata missään nimessä säikähtää.:)

Kalkkimaalista ei irtoa pölyä tai jauhetta tekstiileihin. Seinää voi pyyhkiä kostealla rätillä, jos tarvitsee, muttei hinkata voimakkailla pesuaineilla tai harjoilla. Tästä syystä kalkkimaalia ei kannata maalata tiloihin, kuten eteiseen tai kosteisiin tiloihin, jotka ovat kovan kulutuksen alla.
Seinä suositellaan maalattavaksi kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerroksella seinässä valkoinen kuultaa vielä alta läpi eli parhaan lopputuloksen saamiseksi suositellaan vielä toinen kerros maalattavaksi

Muistathan, että ensimmäisen kerroksen täytyy olla täysin kuiva ennen kuin maalaat seinän toisen kerran. Jos esimerkiksi maalaat ensimmäisen kerroksen edellisenä iltana, niin viimeistään aamulla voit jo maalata toisen, eli noin kahdeksan tuntia välissä riittää hyvin kuivumiseen.

Kalkkimaalin voi maalata Gyprocin päälle, mutta usein levyjen saumat ovat kitattu, joten jotteivät saumat näkyisi ja kittaus näkyisi kalkkimaalin alta, suositellaan pohjamaalia ja sen jälkeen vasta kalkkimaalia.

Maalin sävyä valitessa kannattaa ottaa huomioon, että sudin jälki näkyy vähemmän vaaleissa kuin tummemmissa väreissä. Mikäki haluat seinään rauhallisen tasaisen tuloksen, mutta kalkkimaalifiiliksen, valitse vaalea sävy. Jos taas haluat enemmän kontrastia ja elävyyttä seinään, valitse tummempi sävy.

Jos haluat poistaa maalin tai maalata uuden maalin päälle, tulee seinään laittaa ensin pohjamaali hyvän lopputuloksen takaamiseksi.
Kalkkimaalilla maalaaminen on todella helppoa ja lopputuloksena on kaunis matta pinta.

Jos olet aiemmin maalannut niin tämä ei ole sen vaikeampaa kuin muulla vesiohenteisella maalilla maalaaminen, mutta ensikertalaisen ensikertalaisille ohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää halutun lopputulosen saamiseksi. 

Kalkkimaali on 100% luonnontuote, mikä tekee siitä entistäkin paremman! Suosittelemme lämpimästi maalin käyttöä esimerkiksi makuuhuoneen tai olohuoneen seiniin. Se luo ihanan tunnelman tilaan kuin tilaan ja sopii moneen suomalaiseen kotiin. Myös tyylillisesti maali sopii niin moderniin kuin romanttisempaankin makuun.:)

6 kommenttia:

 1. Hei! Onkohan missään kokemusta voiko kokeilla vesiohenteisella maalilla maalatulle lasikuitutapetille ( jota ei helposti tai millään saa irti) ?

  VastaaPoista
 2. moikka, laskuitutapettihan on vaan siellä seinämaalin alla eli voit maalata siihen päälle. Mutta muista, että se maali ei siis peitä niitä lasikuitutapetin kuvioita/ristikkoa riippuen millainen kuvio sinulla siinä on. Eli kuhan sinulla on joko vesiohenteinen maali alla tai sitten hyvä seinän puhditus niin kalkkimaalilla voit maalata. Toivottavasti auttoi :)

  VastaaPoista
 3. Hei, onko kalkkimaalista saatavilla värikartta?

  VastaaPoista
 4. Hei Nonna, kalkkimaalista löytyy värikartta liikkeeltämme Bulevardi 11, lainaamme sitä sieltä.:)

  VastaaPoista
 5. Hei! Vaikuttaako pohjamaalin väri kalkkimaalin lopputulokseen? Itsellä on ruskea vesiohenteinen maali alla, ja toiveena harmaa sävy seinään, vai onko parempi laittaa vaalea pohjamaali?

  VastaaPoista
 6. Voikohan raakalautaa / panelointia tai puuta yleensäkin maalata kalkkimaalilla?

  VastaaPoista