sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kalkkimaali ohje osa 1


Päivitetty ohje löytyy täältä. :)


Nyt alkaa kalkkimaali info sarja sitä mukaan kun saan tietoa Islannista ja kysymyskiä teiltä. Koitan vastata kaikkiin kysymyksiin hetimiten. Paljon on tullut sähköpostia ja olen laittanut niistä johon en osaa itse vastata vastauspyynnöt Islantiin.
Mutta aloitetaan nyt helpommasta päästä eli kuinka maalia sekoitetaan ja maalataan, muita lisään myöhemmin.

Maali (jauhe) tulee 1kg säkeissä, joka sekoitetaan veteen. Säkissä on mukana värijauhe + kalkkijauhe.
Tarvitset:
- 5l ämpärin, mielummin kannellisen, jos maalia jää yli voit säilyttää sen kannellisessa astiassa vuoden
- vispilä, siis ihan käsivispilä
- hengityssuojain, koska hieno kalkkijauhe pöllyää aika lailla
- leveä ja paksu ja mielellään laadukas suti. Kalkkimaalia ei saa maalata telalla.

Omasta pienestä makuuhuoneesta, joka maalattu kalkkimaalilla, väri San Saccaria


Maalattavan pinnan tulee olla puhdas ja kuiva ja tarvittavat suojaukset eli lattia, maalarinteippi kulmiin, listoihin jne.

Tarvitset sekoittamiseen 1,7l kylmää vettä, joukkoon lisää pienestä purkista värijauhe ja sekoita vispilällä. Pidä pieniä taukoja välissä ja anna seoksen seistä hetken ja sekoita taas uudestaan.
Kun värijauhe on sekoitettu lisää joukkoon pikkuhiljaa kalkkijauhe vispilää käyttäen. Vertaan tätä kohtaa lettutaikinan tekoon eli niin helppoa se on. Aluksi ehkä tuntuu että jauhe ei sekoitu kunnolla, mutta pikkuhiljaa. Ja taas anna välillä seistä hetki ja sekoita lisää jne. noin 15min päästä maali on valmis maalattavaksi.

Eli itse maalaus siis suoritetaan sudilla. Ja muistathan kun maalaat niin itse väri paljastuu vasta kun seinä on täysin kuiva. Väriero on aika iso märästä kuivaksi eli ei kannata säikähtää:)Maalauskerroksia suositellaan 2, yhdellä kerroksella seinässä valkoinen kuulta alta vielä läpi eli toinen kerros vielä pintaan parhaan lopputuloksen saamiseksi. Valmista maalia säkistä tulee 2l ja sillä saa maalattua noin 6m2 kahteen kertaan. Muista, että ensimmäisen kerroksen täytyy olla täysin kuiva ennen kuin maalaat sen toistamiseen.

Voitte katsoa halutessanne Kalklitirin Facebook sivuilta kaksi videota joissa esitellään maalin sekoitus ja maalaus. 
Ryhmän nimi on AUSKULA ja pääset siihen tästä.

Lyhyesti siitä mihin maalia voi käyttää niin, jos seinää maalaatte niin tärkeintä on muistaa että pohjalla on vesiohenteinen maali. Jos maalatte jotain jossa öljypohjainen maali vaati kalkkimaali pohjaksi vesiohenteisen.

Kalkkimaalilla maalaaminen on oikeasti todella helppoa ja lopputulos todella kaunis! Suosittelen lämpimästi:)
Laitan lisäinfoa piakkoin taas kun saan vastauksia kysymyksiinne.
9 kommenttia:

 1. Tuo maali on kyllä niin kauniin väristä...pakko poiketa Nougatiin sitä joku kerta ostamaan :)

  Mutta kysymys kuuluu, mistä olet hankkinut tuon aivan ihanan sängyn päädyn?

  Aur

  VastaaPoista
 2. Tuo sängynpääty on jo jokusen vuoden vanha, se on Tine K mallistoa, mutta enää sitä ei ole saatavilla. Alunperin se oli sävyltään semmoinen kellertävä kerma, mutta maalasin sen puhtaan valkoiseksi. Sängynpäätyä meidän makkarissa ei ehkä muuten olisi, mutta juuri tuossa kohtaa sattuu olemaan koko asunnon rumin ja isoin patteri, joka oli aivan pakko saada jotenkin peittoon ja tuo oli hyvä ja nopea vaihtoehto:)

  VastaaPoista
 3. Voiko kalkkimaalilla maalata lateksimaalin päälle?

  VastaaPoista
 4. Voiko kalkkimaalilla maalata "raakaan" seinään? Poistin juuri tapetin ja seinä on nyt täysin puhdas kaikesta, betonin värinen. Vai kuultaako kauniimmin jos valkoinen väri tai joku primer-maali pohjalla?

  VastaaPoista
 5. Googletin taas tätä ihanuutta nimeltä Kalkkimaali. TEillä ei ole myynnissä kuin luonnonvalkeaa sävyä, onkohan teille tulossa vielä maalia harmaana?

  VastaaPoista
 6. Miten kalkkimaali kestää kulutusta? meillä tulisi portaikkoon, jossa pikkukädet varmasti vetävät pitkin seinää.

  VastaaPoista
 7. Toimiiko kalkkimaali yhdistelmässä huokolevy + lumppupaperi ja kalkkimaali päälle? Jeps, eli luomuremppaaja kyseessä.. :)

  VastaaPoista
 8. Osaatko sanoa voiko kalkkimaalin päälle halutessaan maalata normaalilla vesiohenteisella maalilla? Itse vetäisin vaikka kaikki seinät kalkkimaalilla, mutta mietin että jos jonain päivänä joku toinen haluaakin maalata perusmaalilla päälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Miia, maalia poistaessa suositellaan ensin pohjamaalilla päälle maalaamista. :) T. Nougat

   Poista